ЈУ Народна библиотека и музејска збирка Зворник

ЈУ Народна библиотека и музејска збирка Зворник основана је 1946. године. У првој години свога постојања имала је 423 књиге и 85 читалаца. Библиотека, данас,  посједује прекo 70.000 публикација свих стручних група.

Библиотечка дјелатност се одвија кроз рад одјељења за одрасле, одјељења за дјецу, одјељења периодике, завичајног одјељења, читаонице и читаонице за слијепа и слабовида лица, као и у два подручна одјељења у Роћевићу  и Козлуку.

У читаоници која располаже са 20 мјеста грађани се могу користити стручном литературом, дневном и недељном штампом, а ученици и студенти у модерно опремљеном и угодном амбијентум могу да уче, пишу семинарске, дипломске и стручне радове.  Интернет читаоница  има пет рачунара са пуним приступом интернету, а који су на располагању свим корисницима библиотечких услуга.

Радне задатке и обавезе као и програмске активности као што су промоције књига, изложбе, трибине, радионице и други садржаји намијењени свим структурама грађана, обавља осам извршилаца од чега је један извршилац распоређен у подручном одјељењу  библиотеке у Роћевићу и Козлуку.

Актуелна издавачка дјелатност се континуирано прати и фонд обнавља најновијим насловима домаћих и страних аутора, као и стручним публикацијама.

У циљу популаризације књиге и Установе организујемо разне програмске активности књижевно-поетске вечери, изложбе нових наслова и слика, сусрете са читаоцима, трибине, креативне радионице и посјете библиотеци и музеју .

Наша установа има богату музејску збирку. Стална изложбена постава се редовно одржава а наши суграђани и гости исту могу свакодневно посјетити. Поред сталне, Установа организује и тематске изложбе, трибине те стручна предавања како би суграђане и госте подсјетили на богато културно-историјско наслијеђе града Зворник.

ЈУ Народна библиотека и музејска збирка Зворник је својим радом добила стаус културног и информативног центра локалне заједнице и регије као и окружења.

О томе свједоче и бројна признања од којих су најзначајнија Повеља Ђорђе Пејановић за најбољу библиотеку у Републици Српској за 2010. годину добијена од Друштва библиотекара Републике Српске као и Повеља Станко Николић добијена од скупштина града Зворник за изузетан допринос у области културе и културно историјског наслијеђа.

ЈУ Народна библиотека и музејска збирка Зворник има своју фејсбук страницу  (https://www.facebook.com/narodnabiblioteka.zvornik)  која омогућава увид у актуелности и активности у библиотеци и музејској збирци путем обавјештењ, текстова и фотографија.

Радно вријеме ЈУ Народна библиотека и музејска збирка Зворник  је, сваким радним даном, од 7 до 19 часова, суботом од 8 до 13 часова.

By